Το σωματείο έχει ως σκοπό την μελέτη προώθηση και επίλυση των επαγγελματικών ζητημάτων καθώς και την προάσπιση των συμφερόντων των μελών του, τη νομοθετική ή με άλλα σύννομα μέσα κατοχύρωσης των μελών του με την πληροφόρησή του για όσα επικρατούν στο εξωτερικό και πρόκειται να ισχύσουν στην Ενωμένη Ευρώπη, για πληρέστερο και καλύτερο συγχρονισμό τους και για την δική τους ωφέλεια.
Ειδικότερα επιδιώκει:
α) την από κοινού μεταξύ των μελών συζήτηση των επαγγελματικών προβλημάτων που ανακύπτουν κάθε φορά
β) την κατοχύρωση του επαγγέλματος του αισθητικού, συνισταμένη κυρίως στην έκδοση άδειας για άσκηση τούτου, που θα δίνεται μόνο σε επαγγελματίες αισθητικούς, που θα συγκεντρώνουν τις αναφερόμενες στο νόμο προυποθέσεις και θα αποτελούν μέλη του σωματείου.
γ) την ίδρυση Ασφαλιστικού Ταμείου των μελών του
δ) την διοργάνωση μορφωτικών διαλέξεων και μαθημάτων συναφών με το επάγγελμα των μελών του.
ε) την ανάπτυξη και διατήρηση μεταξύ των μελών του των κανόνων της συναδελφικότητας και αλληλεγγύης.
στ) την με νόμιμα μέσα απομάκρυνση από τον κλάδο των αισθητικών, δια της αφαιρέσεως της άδειας, ασκήσεως του επαγγέλματος αυτών και λειτουργίας καταστήματος (Εργαστηρίου Αισθητικής) καθ’ ενός που το ασκεί κατά τρόπο επιβλαβή και επικίνδυνο για την δημόσια υγεία ή ανάρμοστο και δυνάμενο να δημιουργήσει δυσμενείς κρίσεις και εντυπώσεις σε βάρος των Ελλήνων Αισθητικών ή που δυσφημεί το επάγγελμα ή που χρησιμοποιεί μέσα παράνομα και μη ανταποκρινόμενα στην πραγματικότητα για την διαφήμιση του ίδιου και του καταστήματος του, καθώς επίσης και καθενός που διατηρεί εργαστήριο αισθητικής και δεν πληροί τους όρους του Υγειονομικού Κανονισμού και της ευπρέπειας του επαγγέλματος.
Η αισθητική άρχισε να εμφανίζεται στην Ελλάδα με τη σύγχρονη μορφή , όπως την ξέρουμε, από την εποχή του μεσοπολέμου. Οι πρώτες αισθητικοί προέρχονται από την Γαλλία όπου φέρνουν στην Ελλάδα τον καθαρισμό προσώπου, την αποτρίχωση, το μασάζ μαζί με τα περίφημα Γαλλικά καλλυντικά. Πελάτισσές τους οι κυρίες της καλής κοινωνίας και καλλιτέχνιδες από τον χώρο του θεάτρου, του σινεμά και του τραγουδιού. Σταδιακά η πελατεία αυξάνεται και τα “Ινστιτούτα Καλλονής” της εποχής εκείνης δίνουν λύση σε πολλά προβλήματα ομορφιάς. Απευθύνονται σε γυναίκες από περισσότερες κοινωνικές τάξεις, που όσο περνά ο καιρός αυξάνονται. Το 1960 ιδρύεται η Πανελλήνια Οργάνωση Αισθητικών (ΠΟΑ) και το 1963 η Ένωση Διπλωματούχων Αισθητικών Ελλάδος με βασικό στόχο την κατοχύρωση του επαγγέλματος και την έκδοση ειδικής άδειας άσκησης.
Σε υπομνήματα προς το Υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας τονίζουν την σημασία ίδρυσης «και εν Ελλάδι Ειδική Σχολή Αισθητικής, αναγνωρισμένη, επιβλεπόμενη και ενισχυμένη, υπό του Κράτους» όπως επίσης «να επιβληθεί όπως το επάγγελμα τούτο ασκείται εις ειδικά καταστήματα Αισθητικής οργανωμένα από πάσης σχετικής πλευράς, ούτως ώστε να μη φθάσωμεν εις το σημείον καθώς θα ασκείται το επάγγελμα μας υπό αισθητικών επισκεπτόμενων τους πελάτας των κατ’ οίκων δίκης γυρολόγων».
Οι πρώτες ιδιωτικές Σχολές Μονοετούς Φοίτησης ιδρύονται το 1962, με σπουδαστές απόφοιτους του Εξατάξιου Γυμνάσιου και το τέλος της δεκαετίας βρίσκει τους αισθητικούς δικαιωμένους, με τον Νόμο361/69 «Περί ασκήσεως επαγγέλματος του Αισθητικού» αλλά και τις ιδιωτικές σχολές να υπάγονται στο Υπουργείο Παιδείας όπου οι απόφοιτοι μετά από κρατικές εξετάσεις αποκτούσαν Κρατικό ∆ίπλωμα Μέσης Σχολής. Για την άσκηση Ηλεκτρικής Αποτρίχωσης φοιτούσαν περίπου 1 χρόνο επιπλέον (250ώρες) και έδιναν εξετάσεις στο νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός». Με την ίδρυση των ΚΑΤΕΕ το 1977, δημιουργείται η Ανωτέρα Σχολή Στελεχών Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας και το Τμήμα Αισθητικής, αναγνωρίζοντας έτσι την σχέση του επαγγέλματος του Αισθητικού με τα υπόλοιπα επαγγέλματα υγείας. Η φοίτηση διαρκεί 7 εξάμηνα.
Με τον Νόμο 1404 του 1983 για την Τεχνολογική και Επαγγελματική Εκπαίδευση ,καταργούνται τα ΚΑΤΕΕ και ιδρύονται τα ΤΕΙ. Το Τμήμα Αισθητικής (7 εξάμηνα) λειτουργεί στην Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Το 1992 με τον Νόμο 2009, δημιουργείται το Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και ο Οργανισμός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ), ιδρύονται τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) και ο Τομέας Υγείας Αισθητικής και Κοινωνικών Υπηρεσιών με την Ομάδα Αισθητικής (4 εξάμηνα), η οποία περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα, τον Ειδικό Εφαρμογών Αισθητικής, τον Αισθητικό Αρωματοθεραπείας, το Επαγγελματικό Μακιγιάζ. Με τον Νόμο 2640 το 1998, καταργούνται τα Τεχνικά Επαγγελματικά Λύκεια και Σχολές και θεσμοθετείται η δευτεροβάθμια μεταγυμνασιακή τεχνικό- επαγγελματική εκπαίδευση και ιδρύονται τα ΤΕΕ και η ειδικότητα Αισθητικής Τέχνης. Ο νόμος 2916 το 2001 για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση τοποθετεί την Αισθητική στην Ανώτατη Εκπαίδευση – Τεχνολογικό Τομέα με νέο πρόγραμμα σπουδών και ονομασία, πλέον Τμήμα Αισθητικής και Κοσμετολογίας (8 εξάμηνα).
Από τότε, και με την εξέλιξη της τεχνολογίας, ο κλάδος της Αισθητικής αλλάζει. Τα πάντα ανατρέπονται και οι επαγγελματίες Αισθητικοί καταφέρνουν να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις του υγιείς και να ανταπεξέλθουν στις αλλεπάλληλες οικονομικές κρίσεις. Αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους, και δύο από τους σημαντικότερους είναι οι εξής: