Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΤΗΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ

Ο ρόλος της αισθητικής είναι πρωταρχικά η πρόληψη, η διατήρηση της ατομικής υγείας, η ευεξία και η διατήρηση της ποιότητας ζωής, δηλαδή η ευζωία.
Εργαλεία για να επιτευχθούν όλ’ αυτά είναι οι φυσικές μέθοδοι, που υιοθετεί η Αισθητική, όπως η μάλαξη, η λασποθεραπεία, η θαλασσοθεραπεία, η χρήση των ιαματικών νερών, η αρωματοθεραπεία, η βοτανοθεραπεία.


Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ
ΣΥΜΦΥΤΟ (Symphytum officinalis) ή στεκούλι ή χονδρούτσικο ή πηκτή
Το σύμφυτο, χρησιμοποιείται από την φαρμακευτική για την ιδιότητα που έχει να επουλώνει κατάγματα, εξαρθρώσεις, διαστρέμματα, κιρσούς και λοιπές κακώσεις. Στην Κοσμητολογία χρησιμοποιείται σε κοσμητικά προϊόντα αντιγήρανσης και κυτταρίτιδας, διότι περιέχει μεγάλη ποσότητα αλλαντοίνης. Έχει ιδιότητες επουλωτικές, μαλακτικές και αντιφλεγμονώδεις. Οι ιδιότητες αυτές οφείλονται στα συστατικά, που περιέχουν όπως γλίσχραμα, κόμμι, τανίνη, ρητίνη, αλκαλοειδή, αλλαντοίνη, ινουλίνη και σαπωνίνες.Χρησιμοποιείται ως κατάπλασμα ή λάδι.


ΑΛΘΑΙΑ Η ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ (Althaea officinalis) ή δενδρομολόχα ή νερομολόχα ή βίσκος
Η Αλθαία χρησιμοποιείται για τη μείωση των πόνων των μυών & των τενόντων. Προέρχεται από την ελληνική λέξη άλθω, που σημαίνει θεραπεύω.
Η ρίζα χρησιμοποιείται σαν κατάπλασμα για τους πόνους της πλάτης, της μέσης.
Το λάδι για μασάζ έχει μαλακτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται και ως κατάπλασμα


ΑΡΝΙΚΑ Arnica Montana
Για μείωση πόνων, φλεγμονών των οστών & μυών
Χρησιμοποιείται στα ομοιοπαθητικά δισκία σε κρέμες και τζελ, για τους μώλωπες, τα διαστρέμματα, τους πόνους στα οστά, τις αρθρώσεις & τους μυς. Τα δισκία άρνικας είναι ομοιοπαθητικά σκευάσματα, διάφορης δυναμικότητας, τα οποία τα χορηγεί ομοιοπαθητικός, ανάλογα με την περίπτωση. Έχουν αποδεδειγμένη αντιφλεγμονώδη δράση.


Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΑΛΑΞΗΣ
Η μάλαξη είναι θεραπεία για τα πάντα. Από την απλή ενυδάτωση μέχρι την πιο σύνθετη θεραπεία αντιγήρανσης και την πιο κοπιαστική θεραπεία σώματος, το μασάζ είναι το όπλο του αισθητικού και το κλειδί της επιτυχημένης θεραπείας. Παντού συμμετέχει κι έχει ταυτιστεί με την αισθητική. Το είδος της μάλαξης που επιλέγει ο αισθητικός μπορεί να είναι χαλαρωτική ή τονωτική, ανάλογα με την περίπτωση. Ο αισθητικός αντιλαμβάνεται τις ανάγκες του σώματος του επισκέπτη-πελάτη του κι επιλέγει τους χειρισμούς για κάθε περίπτωση. Η επιλογή του κατάλληλου λαδιού και του κατάλληλου αιθέριου ελαίου για την μάλαξη, είναι στα χέρια του αισθητικού. Η ενδοδερμία (βεντούζες), είναι ένα καλό κι αποτελεσματικό εργαλείο, στα χέρια του έμπειρου αισθητικού. Η πρεσσοθεραπεία, επίσης βοηθάει αποτελεσματικά, αφού κάνει μια λεμφική αποστράγγιση, πολύ απαραίτητη σε κάθε περίπτωση.


ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ
Μιλάμε για το Beach volley, το tennis, το beach tennis και πολλά άλλα αθλήματα, που οι αθλητές εκτίθενται στις καιρικές συνθήκες και κυρίως στον ανελέητο, τις τελευταίες 10ετίες, ήλιο.
Απαραίτητες είναι οι ενυδατικές και αντιοξειδωτικές περιποιήσεις στο εργαστήριο αισθητικής, τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα. Στο σώμα η ενυδάτωση και αντιοξείδωση μπορεί να γίνονται από τον αισθητικό με ανάλογες μαλάξεις μυοχαλαρωτικές ή τονωτικές, με βεντούζες, με μπότες κα, ώστε να καλύπτουμε ταυτόχρονα όλες τις ανάγκες.
Η αντιηλιακή προστασία είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο, με ιδιαίτερη προσέγγιση για τους αθλητές. Εδώ η αντιηλιακή προστασία παρουσιάζει εμπόδια λόγω συνθηκών, οπότε η συμβουλή των ειδικών, που είναι οι αισθητικοί, είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη. Μπορεί να προταθούν διάφορα προϊόντα τύπου στίκ, ή μίνεραλ ανάλογα με τις συνθήκες του κάθε αθλήματος.
Η περιποίηση στο σπίτι απόλυτα απαραίτητη με την εφαρμογή βιταμίνης Α στο δέρμα, που λειτουργεί προστατευτικά και προληπτικά για τον καρκίνο του δέρματος. Η χρήση των παλμιτικών εστέρων της βιταμίνης Α , ενυδατώνουν, προστατεύουν από τα εγκαύματα και την φωτογήρανση και περιποιούνται το πρόσωπο και το σώμα εξαιρετικά. Ο αισθητικός γνωρίζει πολύ καλά την αξία αυτή και δίνει λεπτομερείς οδηγίες για την εφαρμογή τους.


ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

Οι γιατροί, ορθοπεδικοί, χειρουργοί, δερματολόγοι κ.λπ., προκειμένου να κάνουν καλά τη δουλειά τους και να κερδίζουν την εκτίμηση των ασθενών τους, θα μπορούσαν ν΄ αναπτύξουν μορφές συνεργασίας, προς κοινόν όφελος. Που και οι δύο δεν θα χάσουν. Αντίθετα θα κερδίσουν τον επισκέπτη-πελάτη τους, εξυπηρετώντας τον από διαφορετικές σκοπιές.
Η αισθητική αντιμετώπιση αθλητών, δεν έχει να κάνει με ανταγωνισμό των φυσικοθεραπευτών. Εννοείται ότι ο αισθητικός σέβεται τη δουλειά των φυσικοθεραπευτών και τα επαγγελματικά όρια. Πολλές φορές οι συνεργασίες αποδίδουν καλύτερα. Η προσέγγιση του αισθητικού είναι πιο χαλαρή, χωρίς πόνο, μπορεί να συνεισφέρει χαλαρωτικά στον πονεμένο αθλητή. Είναι θέμα συνεργασίας κι εμπιστοσύνης. Εμείς είμαστε πάντα υπέρ της συνεργασίας και της εμπιστοσύνης. Παράγονται πάντα καλύτερα αποτελέσματα.


Λένα Τσικούρη
Αισθητικός-Κοσμητολόγος